2008. november 13., csütörtök

Skyroads(1993)


A 90-es évek közepén, amikor bejöttek hozzánk a 100 plussz 1 játékot tartalmazó 5-600 megás cd-k, amelyeken shareware és demo game-k sorakoztak, szemünk elé tárult egy kivételesen jó gyöngyszem. Skyroads, azaz égi utak. Ezt a 645 kbyte-os csodát a Blue Moon Software adta ki 1993-ban, a már korábban megjelent Kosmonaut projektjük remakeje-ként.

Ha valaki 2006-ban a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium alagsorában járt, feltűnhetett neki, hogy az összes gép monitorján egy sötét háttérnél színes téglalapokon ugráló kis, kék űrhajó rója a világűrnek látszó izét. Kappanhangú, a mutálást hallásból sem ismerő kissrácok és érettségire készülő vén alkoholista diákok egyaránt imádták ezt a sűrű anyázásokat kiváltó csodácskát. Ez köszönhető nekem is, mert orvvul letöltöttem a programot az összes gépre (lenyomtuk az Elasto Mania-t és az Icy Towert; -erről majd talán máskor). Még skyroads bajnokság is volt a suliban:)

A játék célja igen egyszerű. Kis űrhajónkat kell bevezetni a pályák végén található célba. Csak ez nem olyan könnyű, mivel a pályákon különféle színű platformok vannak szétszórva és ezeken ugrándozva kell haladnunk célunk felé. A pályák nehézségi foka egyre brutálisabb a nevetségesen egyszerűtől jutunk el a HC gamerek világába. A legbetegebb ember akit láttam végigvinni az utolsó pályák egyikét egy dobos osztálytárs volt. Ehhez kellett is a ritmusérzék.

A játék elindításakor már szemet szúr a ciánkék és magenta színű pepita út a végtelenbe. A tapasztaltabb pro gamerek már előre bekészítettek egy Bob Marley discographyt vagy egy Best of Goa válogatást a winamp playlistbe:) Én egy Electric Universe albumot pakoltam be. A startra nyomva megjelennek ezek a rettegett pályák:


Red Heat, Into the Sun, Blue Planet, Satellite, Misty, Asteroid Belt, Crab Nebula, Over the Base, The Earth, Druidia -páran még ma is félve mondják ki őket.

Gyerekek, ne ugráljatok a rózsaszín csíkokra mert az robban! A világoszöld gyorsít, a sötétzöld lassít, a kék oxigént tölt, a sötétszürke meg lebénít. Tisztára mint valami drog felvilágosító óra. A kezdő játékosok sokat fognak szívni, mivel a játék ott csesz ki velünk ahol csak tud. A pályákat csak úgy lehet végigvinni, ha megjegyezzük őket, bár a hozzám hasonló elvetemült állatok már betéve vágják minimum az első 12 pályát.
A satellite világ harmadik pályáján nagynehezen túljutva, (amelynek végén igazi agyf*szt kapunk ha nem vesszük észre időben a rejtett töltőállomást, és oxigénszintünk nullára csökken) elérkezünk a méltán népszerű Misty világba. Mintha Vasarely design-olta volna ezt a három level-t; ehhez már én is betolok egy eukaliptuszos negrót, mert kifolyik a szemem.

Na itt be is fejezem a review-t, mert innentől igazi HC pályák következnek, és a türelmem nekem is véges. Ne féljetek, az utolsó pályákat még az erre képzett majmok és matekfakosok se tudják végigvinni egykönnyen. Az igazán állatok pedig próbálkozhatnak a sorozat karácsonyi verziójával is, ami talán mérföldekkel nehezebb az eredetihez képest. Szerencsére a Blue Moon legálisan letölthetővé tette oldalán ezt a kordokumentumot. Játszatok vele ti is! Pár kattintást megér:)
Letöltés:
http://www.bluemoon.ee/history/skyroads/

Nincsenek megjegyzések: